Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Постинг
06.10.2011 15:59 -
ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ при подагра
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 50929 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 06.10.2011 16:01
Прочетен: 50929 Коментари: 0 Гласове:
8
Последна промяна: 06.10.2011 16:01
При подагра извън фазата на обостря не трябва да се спазва диета, която предвижда леко ограничаване (с 10-15 процента спрямо физиологичните норми) на белтъците чрез намаляване на месните и на рибните продукти, както и на бобовите храни (грах, фасул и др.). животинските белтъци (предимно млечни) трябва да представляват най-много 50 процента от общото количество белтъци.
Успоредно с това в менюто се намалява количеството на животинските мазнини, което е лесно осъществимо при намалената консумация на месни и на рибни продукти. Най-малко 35 процента от мазнините трябва да се падат на растителните масла, чиито незаменими киселини действат положително на обмяната на веществата при подагра особено когато тя е съчетана с атеросклезо-ра, схипертонична болест и със затлъстяване. Тези заболявания доказват взаимната връзка между нарушаването на обмяната на пурините и на мазнините.
В диетата при подагра е задължително строго да се ограничат богатите на пурини и на оксалова киселина продукти и ястия. Месо и риба се консумират 2-3 пъти седмично под формата на варени ястия, тъй като при варенето до 50 процента от пурините преминават в бульона. По тази причина месните, рибните и гъбените бульони и сосове са противопоказани.
Целта на диетата, която се предписва при подагра, е да се нормализира пуриновата обмяна и да се намали образуването на пикочна киселина в организма. Диетата трябва да съдържа и шипков чай, отвара от пшенични трици с лимонов сок, подсладена със захар или с мед. Трябва да се приемат и повече витамин B1 u C.
По лекарско предписание се провеждат разтоварващи дни. Най-важното, което трябва да се знае, е, че е необходимо храната да се приема по 4-5 пъти на ден.
На въпроса ви за химичния състав на диетата (за един ден): белтъци - 80-90 г, мазнини - 100-110 г, въглехидрати - 400-450 г, готварска сол - 8-10 г. Калоричната стойност на менюто е 3000 ккал. витамините са: С - до 150 мг, в,, в2 - по 3-4 мг, РР-30мг.
Желателно е и обилното приемане на течности (до 2 литра дневно), ако състоянието на сърдечносъдовата система и на бъбреците го позволява. Готварската сол се ограничава умерено чрез намалената консумация на солени продукти. Полезно е да се провеждат разтоварващи дни с млечни продукти, със зеленчуци, с плодове, със сокове, като при всяка от тези диети се приемат до 1,5-2 литра течности.
ПРИМЕРНО ХРАНИТЕЛНО МЕНЮ
Ще ви препоръчаме по една рецепта от 5-те ястия.
САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С КАРТОФИ. Продуктите са: 1 килограм червено зеле, 300 грама сварени картофи, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжи-ца ябълков оцет, 1 лимон, сол. Почистеното и измито зеле се нарязва на тънки ивички и се прибавя към сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи. Салатата се подправя с оцета, олиото и щипка сол. Оставя се да престои 1 час. След това се изсипва в подходяща чиния и се украсява с резенчета лимон.
СУПА С ПИПЕРКИ. Продуктите са 4 пиперки, 2 моркова, 1 стрък целина, 2 домата, 2 тънки стръка праз, 3 супени лъжици олио или зехтин, 1-2 листа от целина, сол. Морковите, доматите, целината и празът се почистват и се нарязват на ситно. Пускат се в мазнината и се заливат с 6-7 чаени чаши гореща вода. Съдът се покрива с капак и зеленчуците се варят до омекване, след което се пасират. Прибавят се почистените и нарязани пиперки, супата се подправя с щипка сол и се вари още малко. Поднася се поръсена със ситно нарязани листа от целина.
ГЮВЕЧ ОТ КАРТОФИ И ДОМАТИ. 1 килограм картофи, 1 килограм домати, 1 глава лук, 1 кафена чаша олио, 1 връзка копър, сол. Картофите и доматите се обелват и се нарязват на филийки. в намазана с мазнина тавичка или в пръстен гювеч се нареждат пласт домати, пласт картофи и пак домати. Поръсват се със ситно нарязаните лук и копър и леко се посоляват. Останалите продукти се нареждат по същия начин. Ястието се залива с олиото и с една чаена чаша гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна.
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ. 4 средно големи дюли, 4 супени лъжици захар, канела, карамфил, сироп. Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се подсушават. Откъм върха се отрязва капаче и с нож се издълбава семенната част. Плодовете се напълват със захарта, поръсват се с канела и със смлян карамфил и се пекат в силна фурна. Поднасят се залети с плодов сироп по избор.
СТУДЕН ЧАЙ С ЯБЪЛКА И С МЕНТА. Продукти за 4 чаши: 1 литър запарен ментов чай, 1 лимон, 1 ароматна ябълка, 1-2 стръкчета прясна мента, захар на вкус, лед. Чаят се запарва по обичайния начин и се охлажда. Налива се в стъклен съд с лед на дъното, добавя се захар на вкус, нарязаните на резенчета ябълка и лимон и ментовите листа.
ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ Е ОСОБЕНО ВАЖНО!
Много важно за болните от подагра е това как те се хранят. Всъщност те трябва да преминат на лечебно хранене.
Ще се наложи да забравите за продукти, богати на пурини, защото те рязко повишават образуването на пикочна киселина в организма.
Запомнете, че колкото повече животински белтъчини употребявате, толкова повече пурини се натрупват във вашия организъм. Затова на болните с подагра категорично се забраняват:
1. месните, кокошите, рибните и гъбените бульони;
2. месните и рибните пушени продукти;
консервите;
3. мазните видове месо и риба;
4. субпродуктите: черен дроб, сърце, бъбреци;
5. говеждата и свинската мазнина.
Напълно трябва да изключите от своята трапеза и бобовите продукти, спанака, цветното зеле, какаото, шоколада, силното кафе и чай.
Приготвяйте храната си на пара, като я варите или печете. Можете да си позволите месни и рибни блюда (разбира с,е от немазни видове) само два пъти в седмицата, и то непременно варени. Пийте течности - не по-малко от 2,5 литра на ден, ако нямате противопоказания за това. Така по-ефективно ще се отделя пикочната киселина от организма. Освен вода можете да си позволите слаб чай, сокове, алкална минерална вода.
Яжте по 4-5 пъти на ден, течности приемайте между отделните приеми на храна.
ПРОВЕЖДАЙТЕ ПОВЕЧЕ РАЗТОВАРВАЩИ ДНИ, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ПЪЛНО ГЛАДУВАНЕ
Препоръчваме на всички болни с подагра, особено на тези с наднормено тегло, 1-2 пъти през седмицата да провеждат разтоварващи дни:
1. извара и айран - 400 г обезмаслена извара и половин литър айран;
2. кисело мляко или айран - до литър и половина на ден;
3. зеленчуков разтоварващ ден - килограм и половина зеленчуци - както ги харесвате.
През деня, който сте избрали за разтоварване, не трябва да ядете нищо друго, както и не трябва да си позволявате пълно гладуване. Защото ако останете цяло денонощие, без да сте сложили нищо в устата си или сте получили по-малко от 100 ккал за деня, вие сами принуждавате своя организъм бързо да разтваря собствените си белтъчини. А това, както много пъти отбелязахме, води до нарастване нивото на пикочната киселина в кръвта.
Дори и само един пристъп трябва да ви накара да преминете на строга диета.
При подагра препоръчваме следните продукти:
1. Пшеничен и ръжен хляб от вчерашния ден, т.е. леко изсушен. Ограничете тестените изделия.
2. Мляко, извара, обезмаслена сметана, по-нискомаслен кашкавал.
3. Едно яйце на два дни - независимо как сте го приготвили.
4. В малки количества масло, в това число растително.
5. Всякакви зърнени продукти във вид на булгур (необработено зърно). Сварявайте си ги с вода и ги приемайте в неограничени количества.
6. Всякакви зеленчуци - пресни, варени, запечени, освен солени и мариновани.
7. Млечни, плодови и зеленчукови супи - с изключение на грах, бобови продукти и киселец.
8. Всякакви плодове, в това число горски, както и сладка, мармалад, пестил, мед. В подходящия сезон яжте повече череши, вишни, черни боровинки и другите тъмни, с червено-син цвят плодове. Те съдържат вещества, които понижават нивото на пикочната киселина. Можете също така да приемате аптечен екстракт от глог и черна боровинка.
Продукти, които трябва да се ограничават
Тези храни могат да се включват от време на време в менюто. Важно е да се помни, че ограничение означава по-рядка консумация. Всички тестени продукти: хляб, баници, кифли, понички, пирожки, мекици, пици, солети, бисквити трябва да бъдат избягвани. Пицата е противопоказна като тесто, но и като плънка от гъби, колбаси и т.н. Трябва да се избягват максимално доматени и други сосове. Доматената паста, пюрето, кетчупът, дори свежите доматине влияят добре на възстановяването и поддържането на добро състояние при заболяване като подаграта,
Да се избягва въобще честата консумация на храни и напитки, които възбуждат по някакъв начиннервната система, например: люти чушлета, туршия, консервирана риба и други. Освен това е добре се ядат колкото може по-рядко яйца.
Позволени продукти
Месо е допустимо 1-2 пъти в седмицата - пилешко, заешко, телешко, риба с ниско съдържание на мазнини. препоръчителни са супи и зеленчукови ястия с пилешки, телешки или рибен бульон. Не трябва да се злоупотребява обаче с консумацията на месо. За да се избегне максимално приема на мазнини, месото и рибата се обработват чрез варене, печене и задушаване. Като се изключат по-горе ограничените зеленчуци и тези с по-остър вкус, могат да консумират всички другизеленчуци, които се предлагат на българския пазар. При тях отново е добре кулинарната обработка да бъде варене, печене или задушаване. Салатите могат да се овкусяват с оцет или лимонов сок, малко зехтин. Благоприятно влияние върху организма на болния от подагра иматкартофите и оризът. Всички плодове, без споменатите вече сини сливи и малини, могат да се консумират свободно. Добре е да консумирате цитрусови плодове, за да се подпомогне организма при изчистването на токсините. Към позволените храни спадат и млечните продукти - прясно и кисело мляко, извара, сметана, обезсолено сирене.
Плодове – разрешени са всякакви плодове с изключение на сините сливи и малините. Особено подходящи са цитрусовите плодове, които помагат на организма да се изчисти от токсините. Млечните продукти са разрешени, но ако са с по-малко масленост и по-малко солени.И тъй като това лято бях луд фен на малините и сините сливи, затова лабораторните ми резултати показаха една яка хиперурикемия. Бъдете привърженик на разнообразното хранене. Така най-лесно бихте балансирали далеч от своите хранителни мании.
Успоредно с това в менюто се намалява количеството на животинските мазнини, което е лесно осъществимо при намалената консумация на месни и на рибни продукти. Най-малко 35 процента от мазнините трябва да се падат на растителните масла, чиито незаменими киселини действат положително на обмяната на веществата при подагра особено когато тя е съчетана с атеросклезо-ра, схипертонична болест и със затлъстяване. Тези заболявания доказват взаимната връзка между нарушаването на обмяната на пурините и на мазнините.
В диетата при подагра е задължително строго да се ограничат богатите на пурини и на оксалова киселина продукти и ястия. Месо и риба се консумират 2-3 пъти седмично под формата на варени ястия, тъй като при варенето до 50 процента от пурините преминават в бульона. По тази причина месните, рибните и гъбените бульони и сосове са противопоказани.
Целта на диетата, която се предписва при подагра, е да се нормализира пуриновата обмяна и да се намали образуването на пикочна киселина в организма. Диетата трябва да съдържа и шипков чай, отвара от пшенични трици с лимонов сок, подсладена със захар или с мед. Трябва да се приемат и повече витамин B1 u C.
По лекарско предписание се провеждат разтоварващи дни. Най-важното, което трябва да се знае, е, че е необходимо храната да се приема по 4-5 пъти на ден.
На въпроса ви за химичния състав на диетата (за един ден): белтъци - 80-90 г, мазнини - 100-110 г, въглехидрати - 400-450 г, готварска сол - 8-10 г. Калоричната стойност на менюто е 3000 ккал. витамините са: С - до 150 мг, в,, в2 - по 3-4 мг, РР-30мг.
Желателно е и обилното приемане на течности (до 2 литра дневно), ако състоянието на сърдечносъдовата система и на бъбреците го позволява. Готварската сол се ограничава умерено чрез намалената консумация на солени продукти. Полезно е да се провеждат разтоварващи дни с млечни продукти, със зеленчуци, с плодове, със сокове, като при всяка от тези диети се приемат до 1,5-2 литра течности.
ПРИМЕРНО ХРАНИТЕЛНО МЕНЮ
Ще ви препоръчаме по една рецепта от 5-те ястия.
САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С КАРТОФИ. Продуктите са: 1 килограм червено зеле, 300 грама сварени картофи, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжи-ца ябълков оцет, 1 лимон, сол. Почистеното и измито зеле се нарязва на тънки ивички и се прибавя към сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи. Салатата се подправя с оцета, олиото и щипка сол. Оставя се да престои 1 час. След това се изсипва в подходяща чиния и се украсява с резенчета лимон.
СУПА С ПИПЕРКИ. Продуктите са 4 пиперки, 2 моркова, 1 стрък целина, 2 домата, 2 тънки стръка праз, 3 супени лъжици олио или зехтин, 1-2 листа от целина, сол. Морковите, доматите, целината и празът се почистват и се нарязват на ситно. Пускат се в мазнината и се заливат с 6-7 чаени чаши гореща вода. Съдът се покрива с капак и зеленчуците се варят до омекване, след което се пасират. Прибавят се почистените и нарязани пиперки, супата се подправя с щипка сол и се вари още малко. Поднася се поръсена със ситно нарязани листа от целина.
ГЮВЕЧ ОТ КАРТОФИ И ДОМАТИ. 1 килограм картофи, 1 килограм домати, 1 глава лук, 1 кафена чаша олио, 1 връзка копър, сол. Картофите и доматите се обелват и се нарязват на филийки. в намазана с мазнина тавичка или в пръстен гювеч се нареждат пласт домати, пласт картофи и пак домати. Поръсват се със ситно нарязаните лук и копър и леко се посоляват. Останалите продукти се нареждат по същия начин. Ястието се залива с олиото и с една чаена чаша гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна.
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ. 4 средно големи дюли, 4 супени лъжици захар, канела, карамфил, сироп. Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се подсушават. Откъм върха се отрязва капаче и с нож се издълбава семенната част. Плодовете се напълват със захарта, поръсват се с канела и със смлян карамфил и се пекат в силна фурна. Поднасят се залети с плодов сироп по избор.
СТУДЕН ЧАЙ С ЯБЪЛКА И С МЕНТА. Продукти за 4 чаши: 1 литър запарен ментов чай, 1 лимон, 1 ароматна ябълка, 1-2 стръкчета прясна мента, захар на вкус, лед. Чаят се запарва по обичайния начин и се охлажда. Налива се в стъклен съд с лед на дъното, добавя се захар на вкус, нарязаните на резенчета ябълка и лимон и ментовите листа.
ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ Е ОСОБЕНО ВАЖНО!
Много важно за болните от подагра е това как те се хранят. Всъщност те трябва да преминат на лечебно хранене.
Ще се наложи да забравите за продукти, богати на пурини, защото те рязко повишават образуването на пикочна киселина в организма.
Запомнете, че колкото повече животински белтъчини употребявате, толкова повече пурини се натрупват във вашия организъм. Затова на болните с подагра категорично се забраняват:
1. месните, кокошите, рибните и гъбените бульони;
2. месните и рибните пушени продукти;
консервите;
3. мазните видове месо и риба;
4. субпродуктите: черен дроб, сърце, бъбреци;
5. говеждата и свинската мазнина.
Напълно трябва да изключите от своята трапеза и бобовите продукти, спанака, цветното зеле, какаото, шоколада, силното кафе и чай.
Приготвяйте храната си на пара, като я варите или печете. Можете да си позволите месни и рибни блюда (разбира с,е от немазни видове) само два пъти в седмицата, и то непременно варени. Пийте течности - не по-малко от 2,5 литра на ден, ако нямате противопоказания за това. Така по-ефективно ще се отделя пикочната киселина от организма. Освен вода можете да си позволите слаб чай, сокове, алкална минерална вода.
Яжте по 4-5 пъти на ден, течности приемайте между отделните приеми на храна.
ПРОВЕЖДАЙТЕ ПОВЕЧЕ РАЗТОВАРВАЩИ ДНИ, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ПЪЛНО ГЛАДУВАНЕ
Препоръчваме на всички болни с подагра, особено на тези с наднормено тегло, 1-2 пъти през седмицата да провеждат разтоварващи дни:
1. извара и айран - 400 г обезмаслена извара и половин литър айран;
2. кисело мляко или айран - до литър и половина на ден;
3. зеленчуков разтоварващ ден - килограм и половина зеленчуци - както ги харесвате.
През деня, който сте избрали за разтоварване, не трябва да ядете нищо друго, както и не трябва да си позволявате пълно гладуване. Защото ако останете цяло денонощие, без да сте сложили нищо в устата си или сте получили по-малко от 100 ккал за деня, вие сами принуждавате своя организъм бързо да разтваря собствените си белтъчини. А това, както много пъти отбелязахме, води до нарастване нивото на пикочната киселина в кръвта.
Дори и само един пристъп трябва да ви накара да преминете на строга диета.
При подагра препоръчваме следните продукти:
1. Пшеничен и ръжен хляб от вчерашния ден, т.е. леко изсушен. Ограничете тестените изделия.
2. Мляко, извара, обезмаслена сметана, по-нискомаслен кашкавал.
3. Едно яйце на два дни - независимо как сте го приготвили.
4. В малки количества масло, в това число растително.
5. Всякакви зърнени продукти във вид на булгур (необработено зърно). Сварявайте си ги с вода и ги приемайте в неограничени количества.
6. Всякакви зеленчуци - пресни, варени, запечени, освен солени и мариновани.
7. Млечни, плодови и зеленчукови супи - с изключение на грах, бобови продукти и киселец.
8. Всякакви плодове, в това число горски, както и сладка, мармалад, пестил, мед. В подходящия сезон яжте повече череши, вишни, черни боровинки и другите тъмни, с червено-син цвят плодове. Те съдържат вещества, които понижават нивото на пикочната киселина. Можете също така да приемате аптечен екстракт от глог и черна боровинка.
Продукти, които трябва да се ограничават
Тези храни могат да се включват от време на време в менюто. Важно е да се помни, че ограничение означава по-рядка консумация. Всички тестени продукти: хляб, баници, кифли, понички, пирожки, мекици, пици, солети, бисквити трябва да бъдат избягвани. Пицата е противопоказна като тесто, но и като плънка от гъби, колбаси и т.н. Трябва да се избягват максимално доматени и други сосове. Доматената паста, пюрето, кетчупът, дори свежите доматине влияят добре на възстановяването и поддържането на добро състояние при заболяване като подаграта,
Да се избягва въобще честата консумация на храни и напитки, които възбуждат по някакъв начиннервната система, например: люти чушлета, туршия, консервирана риба и други. Освен това е добре се ядат колкото може по-рядко яйца.
Позволени продукти
Месо е допустимо 1-2 пъти в седмицата - пилешко, заешко, телешко, риба с ниско съдържание на мазнини. препоръчителни са супи и зеленчукови ястия с пилешки, телешки или рибен бульон. Не трябва да се злоупотребява обаче с консумацията на месо. За да се избегне максимално приема на мазнини, месото и рибата се обработват чрез варене, печене и задушаване. Като се изключат по-горе ограничените зеленчуци и тези с по-остър вкус, могат да консумират всички другизеленчуци, които се предлагат на българския пазар. При тях отново е добре кулинарната обработка да бъде варене, печене или задушаване. Салатите могат да се овкусяват с оцет или лимонов сок, малко зехтин. Благоприятно влияние върху организма на болния от подагра иматкартофите и оризът. Всички плодове, без споменатите вече сини сливи и малини, могат да се консумират свободно. Добре е да консумирате цитрусови плодове, за да се подпомогне организма при изчистването на токсините. Към позволените храни спадат и млечните продукти - прясно и кисело мляко, извара, сметана, обезсолено сирене.
Плодове – разрешени са всякакви плодове с изключение на сините сливи и малините. Особено подходящи са цитрусовите плодове, които помагат на организма да се изчисти от токсините. Млечните продукти са разрешени, но ако са с по-малко масленост и по-малко солени.И тъй като това лято бях луд фен на малините и сините сливи, затова лабораторните ми резултати показаха една яка хиперурикемия. Бъдете привърженик на разнообразното хранене. Така най-лесно бихте балансирали далеч от своите хранителни мании.
"Стажанти" (Интерны) - хитов п...
Тайната на Свещения Български Език.Част ...
ПРЕДИСТОРИЯ НА АМЕРИКАНСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ С...
Тайната на Свещения Български Език.Част ...
ПРЕДИСТОРИЯ НА АМЕРИКАНСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ С...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 3734