Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2007 16:48 - КАЛИНА. Или за мечтата да те продадат
Автор: filipa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5879 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 08.07.2007 08:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Бях в едно село. Почти месец. Там нямах достъп до Интернет. И до Блог.бг. И до други неща нямах достъп. Например до нормална баня. Защото там хората се къпят още в корита. Имат чешми, но водата идва рядко, затова пълнят дървени или пластмасови корита, слагат ги да се стоплят на слънце и после се къпят с тази вода...Ако на някого му изглежда примитивно, и е така, и не е така. Защото в това село е толкова пусто, че си е жив идиотизъм да се скриеш вътре и да се къпеш в баня, та било то и най-луксозната.
           Там срещнах Калина. Една циганка. Разбрала, че в махалата има жена от града и дойде. Поиска ми нещо за ядене. После попита дали нямам някакъв гердан . Ама по-лъскав. Щели да я продават, а нямала нито нова пола, нито гердан. Червило и обици имала. Дала й ги една друга временна пришълка.
            Как така ще те продават, попитах с ужас. А тя се засмя. Не й било за първи път. За четвърти път щели да я продават. Когато това се случило за първи път, била на 12 години. После на деветнайсет. За трети път я продали на двайсет и пет. Сега на колко си, попитах. На трийсет и три, отвърна.
             Постарах се да не издам изненадата си. Мислех, че е поне на петдесет. Една такава суха, черна, с дълги, но много тънки плитки и с няколко извадени зъба."Ще ми дадеш ли  пола?" попита и седна до мене. Поиска да ми гледа. Била веща в тези неща. Казах, че и без гледане ще й дам пола. И гердан. И други неща обещах да й дам. Само не разбирах как така ще я продават. И защо се усмихва, като ми го казва. Знаех, че има цигански родове, в които жените се продават на специални сборища и панаири, но не знаех, че това се прави по няколко пъти.
             Какво се случи с досегашните ти мъже, попитах. Каза, че си намерили други жени. И пак попита за полата и гердана. Било много важно да е сигурна, че ще й ги дам. Станах и се качих на горния етаж на къщата, където беше багажът ми. Взех една зелена пола на волани и два гердана и й ги занесох. Не предполагах, че толкова много ще се зарадва. Направо цялата се разтърси от радост...После си отиде и аз забравих за нея.
              До деня, в който една възрастна съседка, единствената, която живее наблизо до къщата, която обитавахме, не дойде молейки за помощ. Калина се била заключила в плевнята й/това е помещението в което държат сеното за животните/ и отказвала да излезе.
              Защо се е затворила в твоята плевня,попитах. Не разбрах, защото жената говореше бързо и на диалект. Мъжът й я изгонил, беше отговорът. Довел си друга жена, по-млада, а Калина изгонил. "Ама нея нали щяха да я продават?" продължих да питам. Тя ходи, каза жената. Ходи, но не успя. Никой не я купил...Била много стара според техните обичаи...Затова се е затворила в плевнята.
              Отне ни почти ден, докато я накараме да излезе от онази плевня. Беше цялата в сухи треви, зачервена и подпухнала. Личеше си, че много е плакала. Нахранихме я и й предложихме да я върнем у дома. Дори и да си е довел друга жена, мъжът й нямаше право да я изхвърля на улицата. Поклати глава, в погледа й имаше категоричност. "Можеш да останеш тук" сетих се изведнъж."Ние след седмица заминаваме". Отново поклати глава. И отново със същата категоричност. Нямала никакви средства и нищо не можела да прави. Цял живот била вървяла след мъжете, които я купували...
               -Тогава какво мога да направя за теб? -попитах объркано.
                -Помогни ми да се приготвя в събота - каза - В събота е последният панаир за този сезон. Може да ми донесеш късмет.
                -Да ти донеса късмет, за да те купят? - попитах невярвайки на ушите си.
                 -Да. И ако е рекъл Господ, може да се падна на добър човек. 
                  -Някой хубавец? - опитах да се пошегувам.
                  -Не, някой който ще ме хареса - каза Калина - И по-късно няма да се откаже от мен заради някоя по-млада.
                  -А ти? Твоето усещане не е ли важно? - продължих да питам.
                  -Жената се нагажда към мъжа си- беше отговорът. - Ако в някой друг живот се родя мъж, и аз ще избирам!
..       Сутринта преди циганския събор вложих всичките си умения на козметик, фризьорка и дизайнер. Отдавна не бях се вълнувала така силно. Дори поисках да я закарам с колата, но Калина отказа, щяла да иде сама със селския автобус. Съседката лисна едно шише с вода пред нея , а тя се обърна и силно стисна ръката ми. Отдалечи се с изправена и бодра походка ."Каза, че ако и днес никой не я купи, няма да се върне тук", сети се да ме придупреди час по-късно възрастната съседка. "А къде ще иде", попитах с ужас. После запалих колата, разпитах в центъра на селото за мястото на събора и тръгнах.
                  Това са наистина невероятни зрелища. Този вид събори. За тях обаче няма да разказвам . Няма да разказвам и за чувствата, които минаха през мене, докато стоях скрита зад един павилион и наблюдавах изправената за продан Калина. Мястото беше кръгло и обградено с ниска ограда, а жените стояха по средата. Първо бяха десетина, после останаха пет, после три...Мъжете минаваха покрай тях, оглеждаха ги от всички посоки и им говореха нещо. Когато и поредната жена тръгна с висок мустакат циганин, се обърнах с гръб и спрях да гледам. Не можех да си представя, че моята Калина в един момент ще остане съвсем сама в това кръгло пространство...Когато отново се обърнах, го видях. Беше стар и свъсен. Приближи до Калина и я заговори. Тя му отвърна нещо и се засмя. Продължаваше да стои в същата изправена стойка, която бе заела от сутринта, сякаш зад нея нямаше един цял изморителен ден...
                   Той тръгна изведнъж, а тя се наведе и взе бохчата с нещата, които й бях дала. Последва го по оня примирен, но горд начин, по който циганките следват мъжете си. Качи се в каручката му с впрегнато в нея магаре и седна на задния й край. Едва тогава се реших и приближих. Каруцата тръгна изведнъж. Не можех и да предположа, че една магарешка каручка може да върви толкова бързо. Успях само да помахам с ръка. Тя ме видя. Сигурна съм, че ме видя. Но не реагира. Дори не помръдна от мястото си. Изглеждаше обаче щастлива...
               



Тагове:   Калина,   мечтата,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. rossizoran - невероятен разказ!благодаря!
07.07.2007 17:33
невероятен разказ!благодаря!
цитирай
2. locke - Тъжна история...
07.07.2007 18:32
Но се радвам, че я прочетох...
цитирай
3. анонимен - da ti se chudi chovek kakvo si pra...
07.07.2007 20:28
da ti se chudi chovek kakvo si pravila v tova selo
цитирай
4. blagorodnik - Истина ли е?
07.07.2007 20:39
Наистина ли това се случва в реалния живот или е творческа измислица?
цитирай
5. анонимен - Интересен разказ. . . . наистина е ...
07.07.2007 21:29
Интересен разказ....наистина е увлекателен и написан със стил!
цитирай
6. timmyd - ех,
07.07.2007 21:53
Тези неща се случват...Съвсем реална част от живота...
За съжаление...
цитирай
7. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
07.07.2007 22:05
Az samiqt sym svidetel 4e se slu4vat. Poznavam ciganin s 4 jeni. zakone ne moje da napravi ni6to razbira se, za6toto ne sa prodavani nasila, nito pyk e jenen za vsi4kite...takyv e jivota...mnogo grozen ponqkoga. A ako Kalina e istinska...pojelavam i kysmet.
цитирай
8. nait - Господи...
07.07.2007 23:28
Още ли го има това? А ние говорим за ромско включване...
цитирай
9. nio - Нямам навик да мъкна фотоапарата ...
08.07.2007 00:05
Нямам навик да мъкна фотоапарата със себе си и всеки път когато минавам покрай мястото където се продават лингурите съжалявам.Те се отличават от другите цигани.Просто няма как да сбъркаш жените.
Намазани съ с белило,с начервани бузи,с много характерни шарени дрехи.
Ако някога се присета ще ги снимам и ще кача снимките.
цитирай
10. alison - Когато бях малка имах много детски страхове.
08.07.2007 00:45
Но един от най-ужасяващите беше ,че някога ще ме откраднат циганите и ще стана тяхно дете....
А бях виждала малките мръснички и боси циганчета веднъж ,като минавахме покрай една циганска махала...
Всъщност,циганите биха могли да бъдат много мили хора,защото са простички и наивни...
Но има няколко вида цигани ...те са също като негрите .."цивилизацията "прави от тях брутални престъпници(тези ,които живеят в градовете ,са доста по-различни от тия ,които живеят в някакви планински махали...----всъщност,така е и с българите)
Вярвам,че разказът е по-скоро документален,отколкото художествена измислица...
...Но има и щастливи цигани.
(Българите са по-малко щастливи,защото не са така първични).
цитирай
11. paoleta - Е, Калина е от онези циганки, които ...
08.07.2007 02:38
Е, Калина е от онези циганки, които все още пазят в себе си истинската, номадската гордост на вечно странстващия човек, каъвто е циганина по принцип. Желая й успех в живота и дано оня, свъсения, с бързата магарешка каручка е мъжа на живота й, след когото ще върви, според нейната философия :)

Поздравления за прекрасния разказ.
цитирай
12. filipa - Няма измислица в написаното
08.07.2007 08:19
Когато се откъснеш от света за почти месец, от теб изчезва всякаво желание да оригиналничиш и да фантазираш.Благодаря за отзивите.
цитирай
13. viovioi - ))
08.07.2007 13:00
Да разказа си го бива наистина.Аз през цялото време бях на тъни да ти не е свила нещо.Особено когато отиде на 2-ет за дрехи и гердан.Нямам сентименти по отношение на ромите.За мен те са необразовани.мръсни,крадливи и да не продължавам, защото трябва да изредя много, абе цял букет от лоши качества.И като добавим за десерт и гадната миризма на смрад ето ти картинка на нетърпимост.А за това знам, че те са кастово общество.Освен това имат и родови кланове и всички други нецивилизовани закономерности напомящи ни на 17-18 в.За каква етническа търпимост и толерантност някой ще ме агитира.Аз съм образована бяла жена със добър стандарт на живота .Малко кофти но поне съм отковенна)))
цитирай
14. maximilian - Звучи добре като за сценарии на филм ...
09.07.2007 15:09
Звучи добре като за сценарии на филм или поне късометражен. Аз бих й дал един кабел, сигурно пак щеше да е щастлива. Добре, спирам със сарказма. :D
цитирай
15. анонимен - НЕ МОЖЕ ДА СЕ МРАЗИ ПРОСТО ЕЙ ТАКА...
09.07.2007 17:48
НЕ МОЖЕ ДА СЕ МРАЗИ ПРОСТО ЕЙ ТАКА!ПОЗНАВАМ МНОГО ЦИГАНИ И КОГАТО УСЕТЯТ,ЧЕ СЕ ДЪРЖИШ С ТЯХ ЧИСТОСЪРДЕЧНО!СТАВАШ ТЕХЕН!РАЗКАЗА ТИ Е МНОГО СИЛЕН,ЗАЩОТО СИ УСЕТИЛА ИСТИНСКАТА ИМ СЪЩНОСТ.ПРИЕЛА СИ ТАЗИ ЦИГАНКА КАТО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО И ЗАТОВА ТЯ ТИ Е ПОВЕРИЛА ДУШАТА СИ!КРАДЛИВОСТТА,МРЪСОТИЯТА И НЕОБРАЗОВАНОСТТА НЯМАТ НАЦИОНАЛНОСТ!БЛАГОДАРЯ ТИ,ЧЕ СИ ОТКРИЛА ХУБАВО НЕЩО В ТЕЗИ ХОРА!С УВАЖЕНИЕ ЗА ТОВА РОСИ ЗОРАН
цитирай
16. breathe - Прекрасен разказ. Силна и разтъ...
10.07.2007 01:04
Прекрасен разказ. Силна и разтърсваща история.
цитирай
17. esen - Невероятно разказана история!
12.07.2007 12:45
Прочетеш ли я, остава в теб завинаги! И ще я преразказвам може би като приказка. Благодаря ти!
цитирай
18. informator - звучи почти нереално.....
29.08.2007 08:18
И в същото време провокира толкова размисли за живота.
Жалко че не носиш и фотоапарат, но разказвъш много интересно.
цитирай
19. anlov - Съпреживях го с теб.
06.02.2008 18:13
Домъчня ми много за тая Калина...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: filipa
Категория: Лични дневници
Прочетен: 88335
Постинги: 12
Коментари: 102
Гласове: 409
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930