Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2009 11:22 - Когато наднорменото тегло започне да ...тежи!
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 11619 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2009 23:22


  Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.

 
  
Днес ми се обади пациентка , на която бях препоръчал да изследва - Гликиран хемоглобин /НвА1С/. Защо?
   Преди известно време , тя ми се обади с оплакване от прогресивно напълняване.Опитала да се справи сама , като променила хранителния и двигателния си режим , но не постигнала необходимия ефект.Започнала да се съмнява , че има някакво заболяване.
  Темата е много обширна и аз ще пиша и друг път по нея.Днес ще Ви кажа няколко думи за нарушението на въглехидратния толеранс / нарушение в обмяната на глюкозата/ и склонността към пълнеене.На практика това е един начален или така наречения скрит - Захарен диабет 2 тип.
За съжаление честотата на това заболяване прогресивно нараства с всяка изминала година , а същевременно възрастта на заболелите се понижава.Тоест откриваме заболяването при все по-млади хора.
Защо болните напълняват? - Защото , човешкия организъм в опита си да поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници , започва да произвежда повече инсулин.Повишените нива на инсулина водят до натрупване на повече мастна тъкан.
Но , за Захарния диабет - друг път.
Гликираният хемоглобин / НвА1С / ни дава представа за средното ниво на кръвната захар за период от 2 - 3 месеца назад.За да поставим точна диагноза , обаче , много често са необходими още  изследвания.
Извода , какъв е ? 
Ограничавайте се от прекомерна консумация на захарни изделия.Защото това кара нашият организъм да произвежда повече инсулин.Освен това , усетите ли че прогресивно напълнявате , търсете лекарска помощ , защото много често се касае за нарушение в обмяната на веществата.
Или с други думи - не се лекувайте преди да Ви е поставена точна диагноза.
Народа го е казал - "Не поставяйте каруцата пред коня".
При моята пациентка , изследването на Гликиран хемоглобин / НвА1С / е нормално.Нейното напълняване се дължи вероятно на друго заболяване за което също сме пуснали изследване.
Става дума за състояние , което ние наричаме хипотиреоидизъм/понижена функция на щитовидната жлеза/.
Различни заболявания  могат да доведат до понижаване на нейната функция.Едно от тях е Тиреоидит на Хашимото.В днешно време се среща много често.Боледуват хора от всички възрасти и от двата пола , но по-често се среща при жени в млада и средна възраст.
Това е автоимунно заболяване с редуващи се периоди на обостряне и ремисия.Клиничните симптоми са много индивидуални , затова няма да се спирам на тях.Важното в случая е , че в крайната фаза щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество хормони , необходими за поддържане на нормалната обмяна на организма.В следствие на това започва прогресивно наддаване на тегло.
Най-често това става толкова постепенно , че хората си намират всякакви други оправдания /депресивни разстройства,климакс,генетично предразположение и др./ за напълняването и не се смятат за болни. 
При съмнение изследваме TSH и FT4 с което доказваме наличието на хипотиреоидизъм.За диагностициране на заболяването довело до това състояние е необходимо извършване на лабораторни,образни и др. изследвания.  
Провежда се заместително лечение с липсващия хормон.Той е във вид на таблетна форма , приема се през устата един път дневно - сутрин.
Специален постинг за това заболяване съм написал тук: http://melodylasercenter.blog.bg/nauka/2009/08/15/tireoidit-na-hashimoto.380536
Заболявания на храносмилателната система.
Хроничен гастрит,язвена болест(на стомаха или на дванадесетопръстника),гастроезофагеална рефлуксна болест(ГЕРБ).При една голяма част от пациентите страдащи от тези заболявания , приемането на храна облекчава симптомите.Много често ми казват :
- Коремът ме заболява силно и ми се подува.Изпитвам обща слабост,"притреперва ми под лъжичката" и трябва да хапна нещо сладко за да ми мине.
Разбира се при ядене на сладки неща става по-лошо.В началото има известно облекчение , но след това киселинността се повишава още повече и болката се връща с още по-голяма сила.
Усещате накъде "бия" , нали? Пациентите са постоянно гладни и по цял ден дъвчат нещо.
Точната диагноза тук се поставя с Гастроскопия.Прави се изследване за наличие на "Хеликобактер пилори" и при правилно провеждано лечение в рамките на 1-2 месеца пациентите получават облекчение , намаляват приема на храна и се установява редукция на тегло.
Ще продължа да пиша по тази тема , така че от време на време проверявайте какво съм добавил.

                                                                 Д-р Христо Динев
                                                                
www.melody-bg.com 
 image 

 



Гласувай:
0



1. анонимен - Лазерна епилация
20.05.2009 11:22
Здравейте, прочетох, че сте център за лазерна козметика. Бихти ли могли да опишете предимствата пред другите видове епилация, работи ли се през лятото и какъв е ефекта? Благодря.
цитирай
2. melodylasercenter - За лазерната епилация
20.05.2009 11:45
За лазерната епилация ще качим отделна тема.Колегите я подготвят.В момента мога само това да кажа , че това е най-модерния и най-сигурния метод за епилация с траен ефект.Безопасен е и може да се работи през лятото , но това зависи от апарата който се използува.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 685439
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031