Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 21:14 - Жлъчно-каменна болест;Камъни в жлъчния мехур;Холелитиаза
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 17081 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 24.05.2012 00:09



Това е повсеместно разпространено заболяване , с което се срещаме изключително често.На днешно време разполагаме с много добри възможности за диагностика при тези случаи: Ехографско изследване , КАТ(скенер) , ЯМР (ядрено магнитен резонанс) , Обзорна/нативна/ рентгенография , контрастни изследвания - Ендоскопска ретроградна цистопанкреатография и т.н.Ето типична находка при ехографско изследване:

image

           















Светлото топче в средата на екрана , което оставя след себе си тъмна пътечка е камък в жлъчния мехур.
  Нарочно изброих всички тези диагностични методи и Ви показвам тази снимка за да Ви покажа , че наистина в наши дни поставянето на диагнозата "Холелитиаза" не е трудно.
  Проблемът ,  върху който искам да спра Вашето внимание е друг.Какво решение да се вземе след поставяне на диагнозата? Кога трябва да се оперира? Налага ли се при всички случаи оперативно лечение?
Би било много лесно , ако можеше да се отговори с "Да" или "Не". С други думи казано: "Щеше да е смешно ако не беше трагично".
Ще разберете какво имам предвид, от случаите , които ще Ви разкажа.
Първо случаят , който ме подсети да пиша по темата.
(1) Младо момиче , двайсет и няколко годишна , станала майка преди 10 месеца.Непосредствено след раждането получила остри болки в горната част на корема , които след 2-3 часа спонтанно преминали.Така и не е поставена диагноза.Последвали 10 месеца без симптоми до преди една седмица.По повод няколко поредни болкови кризи през последните дни , пациентката постъпва при нас.Чрез ехография установихме наличието на няколко , свободноподвижни конкремента , с големина 5 мм.След проведеното лечение пациентката беше изписана с подобрение :-)) 
Какво е важното в случая? Като лекуващ лекар , аз трябваше да взема решение и да я посъветвам  , какъв ход да предприеме.
Казах й , че това е един от малкото случаи при които е "лошо че си млад".Ако беше 86 годишна , щях да й кажа "Бабе , добре си , пази диета ... и т.н.".
  В нейният случай обаче, не е така.Какво ще се случи , според Вас с тези камъни през следващите 60 години от нейния живот?
Кой ще носи отговорност ако при евентуална следваща бременност , примерно в  четвъртия месец , пациентката развие жлъчна криза , холецистит или още по-лошо перитонит и се наложи оперативно лечение?
  Вижте един от отговорите в следващия случай:
  Действието се развива преди 2-3 години.Става дума за (2) възрастен мъж , мой съсед през една къща.Човека страда основно от сърдечно-съдови заболявания - Артериална хипертония , Сърдечна недостатъчност , Исхемична болест на сърцето и т.н.
Един ден получава силна болка в гърдите , в гърба(плешката) , и в епигастриума.Три дни поред идват коли на "Бърза помощ" и го лекуват за "сърдечна криза"(Тук е мястото да Ви кажа , че съм разочарован от управлението на здравеопазването в нашата страна.Лекарите от "Бърза помощ" , не могат просто така да вземат пациент с неясна диагноза и да го хоспитализират за изясняване на състоянието му.Те трябва да поставят точна диагноза в дома на пациента.А, това не винаги е възможно.).
   И така , на третия ден , един от лекарите се усеща , откарва болния в спешен център , където установяват , че пациента има камъни в жлъчния мехур , развил е възпаление(холецистит),перфорация и перитонит. Уви , твърде късно.Пациентът умира , вследствие едно често срещано , лесно за диагностициране и лечение заболяване.
   Той вероятно , не е знаел , че има камъни в жлъчния мехур.Лекарите са предположили , че развива  стенокардна криза.Така пише и в нашите учебници.Лесно може да се сбърка , ако не се направят някои уточняващи изследвания.
   Когато човек остарее и натрупа няколко различни болести , диагностиката се затруднява , риска от смъртен изход  се увеличава.
    Е , как мислите?Трябва ли да бъдат оперирани камъните в жлъчния мехур , когато ги установиме? ....  Да ?
  Или може би трябва да Ви разкажа и трети случай?

      (3) Жена на около 50 годишна възраст  , в добро здравословно състояние за годините си , учи второ висше образование , със съхранено чувство за хумор ,навлязла в  периода на климакс – пременопауза.От време на време посещава моя и други спешни кабинети с оплаквания от сърцебиене , болка в сърдечната област , топли вълни и т.н. в тази посока.

  Един ден дойде при мен (2003-2004 год), с желание за профилактичен ехографски преглед.При прегледа , аз установих множество свободно подвижни конкременти в жлъчния мехур , с размери около 4-5 мм.На въпроса , какво следва отговорих горе – долу така: Медицинските ръководства ни съветват , че случайно открити камъни в жлъчния мехур , без развити усложнения(холецистит,жлъчни кризи и др.)подлежат на проследяване и не изискват неотложно оперативно лечение. Защо? Защото , всяка една коремна операция , била тя и “безкръвна” , тоест извършена с лапароскопска техника  ,крие риск.Появят ли се усложнения – болки , храносмилателни оплаквания,кризи и т.н. решението е само едно – операция.

   Пациентката , нямаше никакво желание да се консултира с Хирург , разбрахме се за следващия контролен преглед и тези наши срещи продължиха , може би в продължение на една година и половина като при всяка следваща тя ми съобщаваше за симптоми , алармиращи за поява на усложнения свързани с холелитиазата.Един или два пъти дойде с болкови кризи и характерна ехографска находка , както при холецистит , което наложи да й назнача спазмолитици и антибактериални средства.

Започнах настоятелно да я уговарям за оперативно лечение.Постепенно , с времето , тя се съгласи , че това е единственото правилно решение.Кризите зачестиха , а с тях нараства и риска от усложнения при операцията.Аз й го обяснявах при всяка наша среща , но женската интуиция работеше и тя намираше всевъзможни причини да отложи операцията.

  Е, дойде денят и тя  постъпи в голяма , реномирана болница , започнаха се необходимите медицински действия , в процеса на работа пациентката обаче се влошава(няма да Ви занимавам с подробности , защото не съм бил там , за развитието на случая знам от медицинската документация) , и след няколко тежки дни и няколко оперативни интервенции , умира.

  В случая , не е важно дали там някой не си е свършил работата.В учебниците пише така – появят ли се симптоми и усложнения риска от смъртен изход при холецистектомия нараства стократно.Случаят , който Ви разказвам е ярко потвърждение на това.Установил съм тази диагноза при стотици пациенти.Давал съм различни препоръки в зависимост от конкретния случай. Но , за тази жена  ,  до края на живота си , ще се питам – взех ли правилното решение или не?

  На края , трябва да обобщя – определянето на стратегия при установяване на жлъчнокаменна болест е индивидуално и сложно. Необходимо е да се изгради доверие и сътрудничество между лекаря и пациента.

  За това изграждам този “Блог” и си “бода очите” , защото в наши дни  , в нашата мила Република България : 
                МЕДИЦИНА = ШАРЛАТАНИЯ

Ето още две ехографски снимки от личния ми архив.Понякога камъните са единични,друг път са множествени.В някои случаи изпълват лумена на жлъчния мехур и в него не може да се депонира жлъчен сок.Това е така наречения "изключен жлъчен мехур "

image

















image












 



 

Бъдете здрави!

  Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.


          Д-р Христо Динев   
www.melody-bg.com 
             
                                                                
image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Blagodarq, mnogo dobra informacia
20.07.2009 22:13
Blagodarq,mnogo dobra informacia
цитирай
2. анонимен - камък в жлъчката
25.07.2010 16:31
преди шест години, при профилактичен преглед ми откриха камък в жлъчката. Нямах никакви оплаквания. Лекарят каза, че е 3 см. Реших, че когато ме заболи тогава ще го извадя и забравих. От две години имам стомашно проблеми.Направиха ми много гадни и гнусни исзледвания и винаги се оказваше, че всичко е наред. Отидох при друг лекар на консултация - оказа се, че е от камъка - беше 1.2 см. В момента пия билкови таблетки, но още след първата - оплакванията ми спряха.
цитирай
3. melodylasercenter - Това е един класически случай.
11.07.2012 01:18
Ще направя сравнение с повреден климатик на автомобил.През студените месеци на годината не ви трябва , не се сещате за него.През лятото обаче , имате проблем.Е , може да получите топлинен удар , а може и да ви се размине - "Баба ви все коли с климатик е карала".....Може да получите жлъчна криза и перитонит с фатален изход , а може 20 години да нямате никакъв проблем с жлъчката.Както вече написах по-горе , никак не е лесно да се изгради стратегия във всеки отделен случай.Все пак , трябва да сте наясно , че бомбата е заложена и може да гръмне в най-неочакваното за вас време.Така че , моят съвет е - правете периодични контролни прегледи.
Бъдете здрави!
д-р Динев
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 685444
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031