Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 21:01 - Чернодробна стеатоза / затлъстял черен дроб /
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 76728 Коментари: 12 Гласове:
2

Последна промяна: 15.12.2009 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
               Чернодробна стеатоза      Чернодробната стеатоза / някои употребяват наименованието - затлъстял черен дроб или омазняване на черния дроб/ е патологоанатомична и ехографска диагноза.Това не е самостоятелно заболяване или казано с не медицинска терминология , това не е болест.Това е състояние на черния дроб.Промяна в структурата на чернодробната тъкан. Много  различни болести могат да предизвикат промените на черния дроб , които ние наричаме – стеатоза.    За по-кратко , в текста който следва  ще използвам думата “заболяване”. Насочвам вниманието Ви към чернодробната стеатоза  по-две причини:    Първо – това е една от честите ехографски находки , и напосдедък имам чувството , че всеки втори ми казва: “Да , да !На мен , отдавна са ми казали , че ми е затлъстял черния дроб.Ама то ми е от “Нервозните кюфтенца” , от които не мога да се откажа”.    Второ – пациентите , не са наясно.Смятат това за самостоятелна болест и насочват вниманието си единствено към лечение на липидната обмяна.Или , още по-лошо , считат че това е нормална находка за хората , които употребяват умерено алкохолни напитки и животински мазнини и лечение не е необходимо.    Всеобща заблуда е , че употребата на алкохолни напитки и употребата на храни съдържащи животински мазнини са основните причини за появата на това заболяване.   Аз  най-често срещам чернодробна стеатоза при Захарен диабет и Хроничен вирусен хепатит / http://melodylasercenter.blog.bg/nauka/2009/07/28/hronichen-hepatit-obshta-chast.371059 /.
   Имайте предвид , че в различните региони на света  се срещат по-често едни или други болести.Там  където има например ендемично разпространение на Малария , Хепатит,Амебна дизентерия , други чревни паразити , и т.н. , чернодробните увреждания са по-често срещани.За щастие , тези заболявания се срещат в България изключително рядко.Обичайно това са случаи свързани с пътуване в чужбина.
    Симптомите на това заболяване са от абсолютно никакво усещане за болест , до болка , обичайно ”тъпа” в дясното подребрие, тежест и подуване в корема , обща отпадналост , безапетитие,бодежи в корема ирадииращи към дясната плешка , гадене , диарични изхождания и още , и още ......симптоми свързани най-вече със заболяванията довели до чернодробна стеатоза.     Диагнозата се поставя с Ехография , КАТ,Чернодробна биопсия.Последното изследване е най-точно , но и най-рядко се употребява , защото отново подчертавам , не чернодробната стеатоза , а причината за нейното появяване трябва да бъде установена.     Един квалифициран и с дългогодишен опит ехографист , може да постави тази диагноза почти 100% , с един неинвазивен , безвреден и относително евтин диагностичен метод какъвто е ултразвуковата диагностика. Лечението е : 
1. Лечение на основното заболяване.
2.  За възстановяване на черния дроб прилагаме , така наречените хепатопротектори – Трансметил,Хепамерц,Карзил , Есенциале форте, Мултивитамини и др.
3.Лечение на усложненията : Мезим форте,Креон,Цинарикс, и др.   
От всички приказки , които изприказвах , не знам дали разбрахте основната идея ? Когато / искам да кажа – ако / Ви открият стеатоза на черния дроб , или някой доктор Ви каже , че много пиете и ядете и имате омазнен черен дроб , не се паникьосвайте , нито пък игнорирайте проблема.Направете необходимите изследвания за да разберете причината.Чак след това започвайте лечение.         Понеже съм лекар и имам нестандартно чувство за хумор , за финал съм оставил по-лошата новина.В една голяма част от случаите / зависи от основното заболяване / чернодробната стеатоза е етап , след който следва чернодробна цироза.Написал съм отделен постинг по тази тема:  http://melodylasercenter.blog.bg/nauka/2009/07/26/chernodrobna-ciroza.369952  
Бъдете здрави!

  Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.


          Д-р Христо Динев   
www.melody-bg.com 
             
                                                                
image  



Гласувай:
2



1. анонимен - Основната Ви цел е постигната.Информирани сме.
08.08.2009 22:16
Освен това ни подсещате, че скоро не сме ходили на профилактичен преглед.
Казват, че дозата прави лекарството и още, че болестта открита навреме е лечимата болест.
Поздрави.
цитирай
2. bovari - Болестите са за да се побеждават.
10.08.2009 12:29
Проблемите се преодоляват най-бързо, когато не се избягват.
Болестите също.
Поздрави!
цитирай
3. veninski - Впечатлен съм от Вашата трактовка. ...
12.08.2009 13:39
Впечатлен съм от Вашата трактовка. Мисля, че за първи път срещам такова компетентно професионално мнение по въпроса.
Поздравление!
цитирай
4. melodylasercenter - veninski - Благодаря за оценката!Попадате ..
12.08.2009 20:38
... в десятката.Точно това е целта на моите писания.Да обясня на хората заболяванията на достъпен език.И най-важното да ги побутна в правилна посока.Аз това правя цял ден - в кабинета и в болницата.
А , иначе всеки може да намери пълна информация за болестите в медицинската библиотека или в интернет.Изобщо нямам намерение да си меря знанията с написаното в медицинските книги.
Признавам си - " Знам , че не знам" - Но си имам собствено мнение по всички въпроси!

Така , че - ВЕРВАЙТЕ МИ !!!
цитирай
5. анонимен - Благодаря/въпрос
31.10.2010 12:43
Благодария Ви за написаната на достъпен език статия по този изклютелно важен въпрос. Наистина това е необходимо и полезно за всички.
Имам един въпрос, който не е засегнат в статията, а именно възможно ли е омазняването на черния дроб да бъде преодоляно с намаляване на мазните храни и алкохолните напитки или задължително трябва да се включат и лекартствени средства? С други думи, може ли черният дроб да се самовъзстанови с подходящ хранителен режим и намаляване (или изключване) на алкохола?
Благодария предварително за времето, което ще ми отделите.

Розана
цитирай
6. melodylasercenter - Здравей Розана.
09.11.2010 21:49
Извинявай за закъснелия ми отговор.Едва вчера видях твоя коментар.От няколко месеца съм без "Персонален Компютър", ползувам тези на децата и по тази причина влизам рядко в блога.Съвсем скоро ще се оборудвам с нова конфигурация.
А , сега на въпроса:"възможно ли е омазняването на черния дроб да бъде преодоляно с намаляване на мазните храни и алкохолните напитки или ...." - предполагам , че ще трябва да напиша продължение на статията за чернодробната стеатоза , защото темата наистина е много обширна , а заболяването е широко разпространено.
Всъщност ти си ми задала три въпроса.
Със сигурност намаляването на мазните храни и алкохолните напитки ще доведат до подобряване на състоянието на черния дроб.Ако причината за развитие на ч.стеатоза е прехранване , затлъстяване и прекомерна употреба на алкохолни напитки или ако болестта довела до ч.стеатоза е излекувана , една добра диета ще доведе до възстановяване в значителна степен на черния дроб.
Ако обаче това не е така и първопричината "персистира" /това означава , че основното заболяване не може да бъде излекувано/ или ако пациента има значителни оплаквания то тогава се налага употреба на лекарствени средства подпомагащи възстановяването на чернодробната тъкан.
На третия ти въпрос отговорът е положителен.Да, добрата новина е , че черният ни дроб има способността да се самовъзстановява.Това може да се случи само тогава , когато е премахнато основното заболяване и както ти си написала"...с подходящ хранителен режим и намаляване (или изключване) на алкохола..".
Надявам се закъснелият ми отговор да ти бъде полезен.
Д-р Динев
цитирай
7. анонимен - няма веэплатен обиат
19.12.2010 02:23
не съм вегитарианец ,НО ЩЕ СТАНА,ВСИЧКО Е ПО ПРИНУДА, БЬЛГАРИНО НЕ Е ВСИЧКО ИАДЕНЕ И ПИЕНЕ ПО КОРЕМ,ИСКА СЕ И АКЪЛ,НО АКЪЛ ОТ КАДЕ КАТО МНОГО НИ СЕ ИАДЕ,,,,,,,,,,,,,,това се отнася эа мене
цитирай
8. анонимен - добавки за омазнен черен дроб и др.
11.03.2011 13:58
витамин В15 (пангамова киселина), L-карнитин (витамин Bt), ленено масло (омега 3,6,9), коензим Q10, алфа липоева киселина, антиоксиданти - A,C,E, цинк, селен; карзил (от бял трън) и есенциале форте (холин). От всички тези не знам дали може в България да се намери B15.
цитирай
9. анонимен - питане
27.05.2011 21:39
каква болест е развита при АСАТ-243 и АЛАТ-204
цитирай
10. melodylasercenter - Здравей анонимен № 9
04.06.2011 10:35
Само според показателите на тези два чернодробни ензима не може да се постави диагноза.Може да се каже само, че най-вероятно има активен възпалителен процес в черния дроб.Трябва да знаете , че тези два ензима се съдържат в клетките и на други органи и тяхното повишаване може да е свързано с болести извън черния дроб.
д-р Динев
цитирай
11. анонимен - PETIA
16.12.2011 21:57
moje li da se iz4isti 4ernia drob i s kakva dieta poneje imam bolen stomah?az nikoga ne sam pu6ila a s pieneto sam skarana samo po praznizite pia.rabotila sam 15 god balerina i po vreme na demokraziata rabotia kato menidjer.sega sam 59 god i rabotia v ITALIA tuk hranata e po razli4na ot na6ata.as imam steatoza s pokazateli AST 52 I ALT 70. KAKVI MEDIKAMENTI TRIABVA DA VZIMAM? BLAGODARIA VI PREDVARITELNO.
цитирай
12. melodylasercenter - Здравей Петя,
21.12.2011 00:17
много различни диети можеш да откриеш в интернет или в научната литература.Аз не си поставям за задача да изчерпвам функциите на медицинските справочници.Мога само да ти кажа , че от това което си ми написала става ясно , че процесът , който е довел до увреждане на твоя черен дроб , все още продължава да работи, така че в твоя случай не е достатъчно само да спазваш диета.Трябва да се открие причината.
Трябва да провеждаш курсове с хепатопротектори/виж в статията/ , продължителността на които, ще определи твоят Гастроентеролог.Забранено е консумирането на алкохолни напитки, силни подправки и тежки , мазни и трудносмилаеми храни.Храни се често и по малко.Ти явно се храниш в някакви специални заведения.Моите впечатления са , че в Италия кухнята е много сходна с българската.Вината са по-хубави,по-чисти.А, по-бедна пица не съм ял никъде в света/хляб,домати и сирене :-)) /
Пиша на Български език/надявам се , че не си го забравила/.
Извинявам се на всички , че сложих одобрение за коментарите.
От известно време ме заливат огромни "коментари-реклами" от цял свят и най-вече от "Братска Русия".
Ако имаш още въпроси питай.Ако имаш път към България ела , ще ти пусна скринингов пакет изследвания.Няма да струва повече от сто лева.Резултатите излизат за 2-3 дни.
д-р Динев
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 685461
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031