Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2009 00:20 - Холедохолитиаза
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 15040 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.11.2009 20:43


Това е наличие на камък в главния жлъчен проток , наречен - Дуктус холедохус.В същност , това състояние е неразделно свързано с холелитиазата.Най-често камъкът се образува в жлъчния мехур и след това попада в канала отвеждащ жлъчния сок в дванадесетопръстника.Възможно е , обаче , да се образува камък и на място , в самия канал.
   Всичко написано за холелитиазата  важи и в този случай , с едно изключение.
   Веднъж установено със сигурност това състояние изисква неотложна намеса и отстраняване на камъка от главния жлъчен проток.Една голяма част от камъните в жлъчния мехур , могат да бъдат само наблюдавани и никога да не доведат до усложнение.В случая с холедохолитиазата това не е така.Наличието на камък в протока довежда до неговото запушване, което може да бъде напълно или частично.Пълното запушване отвежда пациента по спешност в "Пирогов" със симптоми на остър корем , жълтеница и ярко изразена "коремна драма" както биха се изразили старите доктори.
   Необходимо е да се направи ЕРЦП / ендоскопска-цисто-панкреато-графия / , с която посредством контрастно рентгеново изследване , още веднъж се доказва наличието на камък в жлъчния проток.По време на изследването с "кошничка на Дормия" се прави опит за отстраняване на камъка.Ако няма успех с този метод се преминава към класическа хирургична интрвенция.
   Освен болката , пожълтяването и диспептичните симптоми , в помощ на диагнозата е и абдоминалната ехография.По-долу ще Ви покажа снимки от личния ми архив правени преди известно време.
  На тази снимка се вижда патологично разширения главен жлъчен проток , като израз на неговото затруднено изпразване.В повечето случаи не може да се види нищо повече.


image















На следващата  снимка , направена на същия пациент се вижда много добре , камъкът - заклещен при изхода на канала.


image
















Още една снимка от малко по-различен ъгъл.


image


 

 

 

 

 

 





Обръщам Ви внимание на това състояние , защото понякога без наличие на камъни в жлъчния мехур/както е в случая , който Ви демонстрирам/ , едни на пръв поглед нетипични коремни болки може да са предвестник на тежка коремна криза завършваща с перитонит и панкреатит.
   Хората , които страдат от хроничен гастродуоденит най-често отдават симптомите на хроничното си заболяване и често това води до забавяне на диагнозата и понякога до фатални последствия.
   За това , моля Ви не си поставяйте сами медицински диагнози / образовайки се с материали от "интернет"/.Когато Ви се разлепят обувките , отивате при обущар.Когато Ви "прекъсва"автомобилът , отивате при автомонтьор.Когато имате медицински проблеми - обръщайте се към Вашия ОПЛ , който ще реши , колко сериозни са проблемите Ви и ще Ви насочи , какви изследвания и консултации да направите.

Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.


                      Д-р Христо Динев    
www.melody-bg.com
 



Тагове:   жълтеница,


Гласувай:
0



1. apollon - това е едно тежко усложнение, което ...
23.08.2009 09:41
това е едно тежко усложнение, което трудно се лекува консервативно
цитирай
2. melodylasercenter - apollon - Благодаря за допълнението!
23.08.2009 14:42
Дори опитите за консервативно лечение могат да влошат ситуацията.Повечето билкови препарати , народна медицина(лимони със зехтин) и други , имат жлъчегонно действие.В много случаи тяхното действие може да бъде полезно , но в ситуация с камък в холедоха 7-8 мм и повече , се стига до заклещването му и пълен стоп на жлъчната секреция.
Мисля , че го написах в някой предишен постинг - Първо точна диагноза и чак след това лечение!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 687539
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930