Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 22:29 - Грип/Инфлуенца/ и Противогрипни ваксини
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 5856 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2012 13:51


   Навлизаме в сезоните със студени и влажни месеци на годината, през които зачестяват възпалителните заболявания на дихателните пътища.Една част от тях се причиняват от грипните вируси.Възниква въпросът - да си поставим ли противогрипна ваксина или не.Част от обществото е заела крайни позиции по този въпрос.В единия случай пълно отричане,стигащо до там , че майките отказват имунизации на децата си според имунизационния календар на България.В другата крайност са тези , които имат сляпа вяра в рекламите и медицинските брошури и с готовност си слагат всички видове ваксини, които се появяват на медицинския пазар.За да се разсъждава изобщо по даден въпрос първо човек трябва да се запознае с материята.Ще се опитам в следващите няколко реда да хвърля още малко светлина върху заболяването Грип и необходимостта от прилагане на противогрипни ваксини./Ползвал съм данни от чужди публикации, Герд Херолд и сътрудници и мои разсъждения по въпроса/.
Ще стане дума за Птичи грип - A[H5N1] , Свински грип - A[H1N1], Световни грипни пандемии и сезонни грипни инфекции.
   Грипният вирус е РНК-вирус,наречен Mixovirus influenzae.Според разположени във вътрешността им антигени, грипните вируси се подразделят на три подтипа - А , В и С. От най-голямо значение при човека е influenza А-вирусът.
   Защо толкова много се говори за болестта Грип / Инфлуенца / ?
   Грипните вируси са разпространени по целия свят и причиняват заболявания не само при хората , но и при много различни видове животни.Грипните вируси
се нареждат сред най-честите причинители на заболявания на дихателните пътища в световен мащаб и според някои данни това  води до средно  36 хиляди смъртни случаи в САЩ всяка година. Освен обичайните щамове на грип, които циркулират целогодишно , 3 пъти през миналия век са се появили много по-смъртоносни грипни щамове.Такива смъртоносни за хората щамове са предизвикали глобални пандемии, най-лошата, от които е настъпила през 1918 година. Наречена - испански грип, тази пандемия убива около 500 000 души в САЩ и 30-40 милиона души по целия свят.
Руски грип                H2N2 : 1889г.- 1890г.починали 1:1000д.
Вероятно                   H3N8  : 1900г.
Испанска пандемия   H1N1  : 1918г. - 1919г.
Азиатска пандемия    H2N2  : 1957г. - 1958г.
Хонг Конг                 H3N2  : 1968г. - 1969г.
Свински грип            H1N1  : 2009г. -
Птичи грип:
H5N1 е нов птичи грипен щам ("птичи грип"), открит през 1997 г., вероятно като резултат на пренареждане на гените на птичия грип.Освен за  птици, този нов щам е силно вирулентен и при хора. Първите случаи на заразяване на хора са били наблюдавани по време на избухването на тежки респираторни заболявания в Хонг Конг през 1997 г., когато смъртност от 30% се наблюдава сред 18 случая. След 1997 г., птичи H5N1 грип се е разпространил в цяла Азия и извън нея и причинява все по-голям брой и по-широко разпространение на заболявания при хора и съответно смъртни случаи.
   Счита се , че при едно разменяне(смесване) на антигенни части между H5N1 и човешки грипен вирус / напр. H1N1 /може да доведе до силно патогенен за хората щам и избухването на  поредната грипна пандемия.
  
В момента, трудното предаване на вируса от човек на човек ограничава степента на заболяване, дължащо се на птичи H5N1 грип. Въпреки това, тъй като вирусът продължава да се подлага на генетични промени, възможността за възникване на по-сериозна човешка пандемия е реално. В подкрепа на тази загриженост, макар и спорно е изследване, което предполага, че голямата грипна пандемия от 1918 г. може да се е появила, поради същите процеси, подобно на тези, които се наблюдават с H5N1 сега.Обширни изследвания и мерки са в ход в международни и местни нива, за да се предотврати или облекчи влиянието на една нова човешка грипна пандемия.
   H5N1 птичи грип и настоящата (от 2009) пандемия, "свински грип", или грип H1N1, имат някои много важни различия.
Хемаглутинин H5 на птичия грип преди не е бил откриван в човешки грипни щамове, този вирус е по-близо до зоонозни инфекции (боледуват само животински видове) от  вирусите причиняващи заболяване при хората. Птичият грип се характеризира с висока вирулентност, но ниска преносимост. Пандемичният H1N1-"свински грип" , обратно, се характеризира с висока преносимост, но относително слаба вирулентност. И други А/H1N1  щамове на човешки грип са в редовно обръщение и са включени в последните годишни ваксини.
   Лесно е да се предположи, че допълнителни точкови мутации могат да увеличат ефективността на проникване и предаване между хората и да доведат до пандемия, подобна на 1918 - испански грип.
Видове и щамове на грипните вируси
   Подтипове на грип А са идентифицирани с помощта на два повърхностни гликопротеини хемаглутинин и невраминидаза. Хемаглутинин и невраминидаза определят степента на вирулентност, и те са основните цели за неутрализиращи антитела на придобития имунитет. Хемаглутинин се свързва с дихателните епителни клетки, което спомага за инфектирането на клетките.Невраминидазата от своя страна,  разцепва връзката, която държи възпроизведените,нови вириони на повърхността на клетката, позволяваща па този начин разпространението на инфекцията.Основните варианти на тези вирусни гликопротеини са номерирани. Всички 16 hemagglutinins и 9 neuraminidases заразяват диви водоплаващи птици. Подтипове на вируси предизвикващи инфлуенца при хората, идентифицирани до момента съдържат само hemagglutinins 1, 2 и 3 и neuraminidases 1 и 2.
   Резервоари за инфлуенца по птиците.
Природни резервоари за инфлуенца по птиците се считат водолюбивите птици, включително патици и гъски, при които се смята, че повечето инфекции протичат като асимптомни.
   Повечето щамове, които заразяват птици причиняват само леко заболяване. Тези щамове са с общо наименование - ниско патогенен вирус на птичия грип (LPAIV). Въпреки това, след заразяване на домашните птици, някои щамове на LPAIV са станали силно вирулентни и са причинили смърт в почти всички заразени пилета.Тези щамове са посочени като високопатогенен вирус на инфлуенца по птиците (HPAIV), където високопатогенна инфлуенца се отнася до характера на заболяването при птиците. Към днешна дата, HPAIV щамове са само от подтипове Н5 и Н7. Подобни огнища HPAIV изискват агресивни мерки за поставяне под карантина и бракуване на месото за предотвратяване на големи загуби в птицевъдството. Сегашният щам H5N1 на високопатогенната инфлуенца е уникален и тревожен с това, че това е единственият HPAIV за който е  известно да предизвиква клинично значимо заболяване при хора.
Антигенен дрейф и превключване
Грип А е генетично лабилен вирус, с  300 пъти по-висок процент мутации от този на други микроби.Промените в основни функционални и антигенни протеини се дължат на 2 добре описани механизма: Антигенен дрейф и смяна.Антигенен дрейф е процес, при който вирусната РНК полимераза произвежда точкови мутации в някои региони. Тези мутации продължават и са отговорни за способността на вируса да избегне всяка година придобит имунитет при хората.
Антигенните смени са по-редки, отколкото антигенния дрейф.Антигенни смени са довели до пандемия influenzas от 1957 г. - H2N2 и от 1968 - H3N2, и са довели до текущата пандемия на птичи грип H5N1.
   Тъй като свинете са податливи на човешки и птичи грипни щамове, мнозина вярват, че комбинация от свине, и патици в общи ферми в някои части на Азия, могат да доведат до улеснени антигенни смени и еволюция на предишните щамове на грипна пандемия.
Предаване на H5N1
Птичият грип се предава на хората предимно в резултат на директен контакт със заразени домашни птици. Рискът е особено висок по време на клане, разфасовка и подготовка на птиците за консумация. Рисковата група включва и тези, които са изложени на замърсени води и повърхности от птичи тор.

Епидемиология
1918 H1N1 грипна пандемия (испански грип), засегнати около 25% от хората в САЩ. (Птичия произход на грипния вирус от 1918 г. е предмет на текущо разследване и дебат.)
Два случая са докладвани за хора, заразени с друг вирус на птичия грип, H7N2, във Вирджиния (през 2002) и в Ню Йорк (през 2003), пациентите не са имали никакви оплаквания, но са установени положителни серологични резултати и леки респираторни симптоми.
Между 1 декември, 2003 г. и 1 юли 2009 г., Световната здравна организация (СЗО) отчете 436 лабораторно потвърдени случаи на птичи H5N1 заболяване при хората. Документирани случаи са възникнали в Азербайджан, Камбоджа, Китай, Джибути, Египет, Лаос, Индонезия, Ирак, Нигерия, Пакистан, Тайланд, Турция и Виетнам. Допълнителни страни са идентифицирали вируса при диви птици и домашни птици.
Няколко стотин случаи са регистрирани през 1997г. при избухването на H5N1 птичи грип в Хонг Конг, в това число 18 лабораторно потвърдени случаи и 6 смъртни случая.
Смъртност / заболеваемост
Според регистрите на СЗО , лабораторно потвърден птичи H5N1, е причинил 262 смъртни случаи в световен мащаб (61% смъртност) между 1 декември 2003 г. и 1 юли 2009 г.Процентът на смъртност в най-развитите държави е значително по-нисък.
Някои факти,  за сравнение:
    
*H1N1 грипна пандемия от 1918 г., причинени 500,000-700,000 смъртни случаи в САЩ. Почти 200 000 смъртни случаи от тези смъртни случаи са регистрирани само през октомври 1918 г.В световен мащаб около 30-40 милиона смъртни случаи.Повечето хора, които умират от други influenzas, са млади или възрастни, повечето от тези, които умират в тази пандемия са на възраст 15-35 години.
    
*1957 H2N2 грипна пандемия (азиатски грип) причинява около 70 000 смъртни случая в САЩ и 1-2 милиона смъртни случаи по целия свят.
    
*1968 H3N2 грип пандемия (Хонг Конг грип) причинява около 34 000 смъртни случая в САЩ и 700 хиляди до 1 милион смъртни случаи по целия свят.
    
*Според CDC,  човешкият грип А от щамове H1N1 и H3N2 предизвиква средно 36 000 смъртни случая и клинично изявени заболявания в около 10-20% от общото население на САЩ всяка година.
Раса
В момента за връзката между засегнатите лица се предполага, че има значение само географията на експозицията.
Пол
Според потвърдените от СЗО случаи до този момент, съотношението между мъже и жени е 0.9.
Възраст
Случаи са докладвани във всички възрастови групи (диапазон от 3 месеца до 75 години), а средната възраст на 20 години.
    
*В повечето случаи  най-високата смъртност (79%) са наблюдавани при индивиди на възраст 10-19 г.
    
*Възрастовата гама на засегнатите е по-сходна с тази от епидемията на грип от 1918, отколкото с тази на сезонен човешки грип.

    *Заболяванията при хората са имали среден инкубационен период (интервал между експозицията и появата на симптомите) от 2-4 дни, но при някои случаи достига до 8 дни.
    *Средно интервалът между появата на симптоми и хоспитализация или смърт е 4 и 9 дни, съответно.
    *Около 94-100% от случаите започват с типичен синдром на грип, включително и висока температура (температура> 38 ° C) и симптоми от долните дихателни пътища (кашлица и плевритна болка). Главоболие, миалгия и умора са общи симптоми и  се срещат при почти всички заболели от двата вида грип.
    *Диспнея се съобщава в 76-100% от случаите.Засягането на долните дихателни пътища изглежда се появява по-рано при птичия грип в сравнение със сезонния грип. Задух, недостиг на въздух, дрезгавост, и обилно отделяне на храчки са чести оплаквания и се срещат и при двата вида грип.
    *Симптоми от страна на горните дихателни пътища - възпалено гърло или хрема настъпва само при около половината от потвърдените случаи на птичи грип.
    *Гастроинтестинални симптоми, включително диария, гадене и коремна болка, са общи и се срещат в 10-50% от пациентитеодниста диария, без примеси на кръв се оказва по-често при птичия грип, отколкото при човешкия сезонен грип.
    *Фатален енцефалит е бил докладван в най-малко 1 пациент.
    *Честотата на асимптомни или леки случаи е несигурно.Серологични проучвания показват значителна експозиция между работещите с домашни птици и в същото време малка честота на серологично потвърдени случаи на здравните работници, които се грижат за пациенти болни от птичи грип.
Обективно състояние:
      Висока температура (температура> 38 ° C), тахипнея и хипоксия, могат да се отбележат още при първичния преглед на пациента.
    *Признаци на инфекция на горните дихателни пътища, включително ринит, конюнктивит, и фарингит, може да са налице, но не са задължителни. Конюнктивит се появява по-често при сезонния грип или при инфекция, причинена от други щамове на птичи грип при хора отколкото при H5N1 инфекция.
   *Белодробни хрипове могат да бъдат чути още в началото. Пациентите обикновено имат суха кашлица, понякога с примеси на кръв в храчката.
    *Диарията се среща относително често. Коремни болки и повръщане са относително редки.
    *С напредването на клиничното протичане, остър респираторен дистрес синдром (ARDS) и дихателна недостатъчност се развиват при 70-100% от пациентите.Средното време за развитие на ARDS е 6 дни. Лимфопения при представянето е значителен предиктор за прогресия на ARDS и смърт.
    *Тежките случаи могат да прогресират до мултиорганна недостатъчност.В проучване на 12 хоспитализирани пациенти с потвърдена H5N1 грип, 75% имат дихателна недостатъчност, 42% са имали сърдечна недостатъчност, а 33% са имали бъбречна
недостатъчност. Основен фактор на риска за заразяване на хора с птичи грипен вирус H5N1 е пряк контакт с болни или починали птици, заразени с него. Контакт с екскременти от заразени птици или замърсени повърхности или вода, също се считат за механизми на заразяване.
   Лабораторни изследвания
          -
левкопенията се среща в 50-80% от всички пациенти и е общ симптом за инфекция с грипен вирус.
          -
 лимфопенията е значителен предиктор на прогресията на ARDS.
          
- Повече от половината от пациентите имат лека до умерена тромбоцитопения.
    
*Тестове за чернодробната функция.С повишени нива на трансаминазите са повече от половината от всички пациенти с птичи грип H5N1 инфекция.
    
*Като допълнение към тромбоцитопенията, някои пациенти с тежко заболяване, развиват дисеминирана интравазална коагулация (DIC).
    
*Основен метаболитен панел се следи при всички сериозно или критично болни пациенти. Аномалии в бъбречната функция могат  да бъдат предвестник на прогресия до органна недостатъчност.
    
*Според препоръките на CDC от 2009 г. , клиницистите трябва да се опитат да идентифицират птичия H5N1 грип при пациенти с всички характеристики, изброени по-долу:
          -
тежко заболяване, довело до хоспитализация или фатален изход и
          -
38°C (100.4°F), AND"> температура> 38 ° C (100.4 ° F), и
          -
рентгенологично потвърдена пневмония, остър респираторен дистрес синдром (ARDS), или други тежки респираторни заболявания, за които не е установена алтернативна диагноза, и
          
- Най-малко една от следните  потенциални експозиции в рамките на 7 дни преди появата на симптомите:
                
+ Близък контакт с лице с потвърдена или със съмнение за грип H5N1 инфекция
                
+ Работа с вируса H5N1 в лаборатория
                
+ Пътуване до страна, където H5N1 грип е бил открит в птици или хора, както и директен контакт със здрави или болни птици (домашни или диви); директен контакт със замърсени повърхности или птичи изпражнения; консумация на сурови или недобре кулинарно обработени домашни птици; или контакт с лица болни от H1N1 вирусна инфекция или лица със съмнение за такава инфекция.
 
   Образни изследвания
    *Белодробни инфилтрати са наблюдавани при почти всички пациенти.
    *Голямото разнообразие на рентгенографски характеристики варират от дифузни или откъслечни инфилтрати да лобарна консолидация.


Надявам се, че с написаното до тук, съм успял да ви представя дълбочината на проблемът наречен ГРИП!!!
  
Нищо друго не ни остава, освен да отидем при ОПЛ и да си сложим противогрипна ваксина.


Обаче, прилагането на противогрипни ваксини понякога има странични ефекти:
      1.
Лондон (Reuters Health) 21 юли - европейски регулаторни органи препоръчват ограничаване на използването на Pandemrix на фирмата GlaxoSmithKline - ваксина срещу грип, тъй като има потенциален риск от развитие на нарколепсия, след прилагането на ваксината  при деца или юноши.
Европейската агенция по лекарствата, заяви, че Pandemrix  / A/California/07/2009 (H1N1) / трябва да се използва при хора под 20 години само при липса на сезонни ваксини срещу грип.
Като цяло, съотношението полза-риск на ваксината остава положителен.
Повече от 31 милиона дози от Pandemrix са били дадени на хора в 47 страни, и GSK каза, че е била уведомена за 335 случая на нарколепсия. Две трети от случаите на нарколепсия са във Финландия и Швеция.
От най-голямата фармацевтична компания във Великобритания казаха в изявление, че се ангажират да извършат по-нататъшни изследвания за потенциалната връзка между Pandemrix и нарколепсия.
Pandemrix била широко използвана през 2009-10 епидемия от свински грип H1N1, но не е била прилагана в САЩ.
Един изследователски екип по-рано тази година излезе с данни,че децата, на които е  дадена Pandemrix са с девет пъти по-голяма вероятност  да развият това състояние.
Изследователи от Националния институт за здраве и социалните грижи на Финландия заявиха, че увеличението, което са открили при случаите на нарколепсия е "най-вероятно" съвместен ефект на Pandemrix и някои други фактори.

   2.Синдром на Guillain-Barrе - животозастрашаваща автоимунна демиелинизираща полиневропатия.Среща се при 1:1 милион имунизирани.
   3.Много рядко Тромбоцитопения или васкулит
   4.Алергия към белтъка на кокошите яйца

Ето защо, аз смятам , че сезонни противогрипни ваксини трябва да се поставят, но при определени показания, така че да се обхванат рисковите групи:


    * В напреднала възраст (Във Великобритания препоръката е лицата на възраст 65г. или по-горе)
    * Пациенти с хронични белодробни заболявания (астма, ХОББ и др.)
    * Пациенти с хронични заболявания на сърцето (вродени сърдечни заболявания, хронична сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и др.)
    * Пациенти с хронични чернодробни заболявания (включително цироза)
    * Пациенти с хронични бъбречни заболявания (като например нефротичен синдром,Хронична бъбречна недостатъчност от всички степени)
    * Пациенти, които са имуносупресирани (тези с HIV или които получават лекарства за подтискане на имунната система, като например химиотерапия и дългосрочни курсове кортикостероиди) и на контактните от техните домакинства.
    * Хора, които живеят заедно в големи общности, в среда, където заболяването може да се разпространява бързо, като затвори, старчески домове, училища и общежития
    * Здравните работници (както за предотвратяване на болест, така и за да се предотврати разпространението от тях към
 пациентите).
    * Бременни жени?
Едно проучване от 2009 г. заключи, че няма достатъчно доказателства, за да се препоръча рутинно използване на тривалентна ваксина за грип по време на първия триместър на бременността.
Може би тези, които планират бременност трябва да поставят ваксина преди това.
    *
Деца на възраст от шест месеца до две години ?
Според мен, децата на тази възраст са относително изолирани, но техните родители и други членове на домакинствата/баби,дядовци,детегледачки и др./ носят отговорност и би трябвало да се ваксинират.

На останалите пожелавам - крепко здраве!
Не трябва да се забравя, че съществуват противовирусни средства - Тамифлу,Реленца и др. с много добър ефект, които използвахме успешно по време на епидемията 2009 - 2010г.
Съставът на противовирусните ваксини за използване в Северното  полукълбо, през грипния сезон 2011-2012г. , препоръчани от Световната здравна организация на 17 февруари, 2011г.:

    * A/California/7/2009 (H1N1);
    * A/Perth/16/2009 (H3N2);
    * B/Brisbane/60/2008.
Щам H1N1, който се използва в този състав е същият щам, използван във ваксината за грипна пандемия от 2009г.

Моят личен опит е с Инфлувак и Ваксигрип.Прилагам ги вече над 10 г. и не съм се сблъсквал със странични ефекти.
Influenza vaccine: Vaxigrip NH 2011/2012
Vaxigrip NH 2011/2012 (sanofi-aventis)
Ваксина тип : инактивирана противогрипна ваксина
Съставв съответствие с препоръката на СЗО
  • A/California/7/2009(H1N1)
  • A/Perth/16/2009(H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008

 

Available in:

  • Vaxigrip Pediatric 0.25ml for 6-35 months of age
  • Vaxigrip 0.5ml for children & adults 36 months and older
Influenza vaccine: influvac 2011/2012

Influvac® 2011/2012 (Abbott)
A/California/7/2009 (H1N1):
A/Perth/16/2009 (H3N2):
B/Brisbane/60/2008

Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.

Д-р Христо Динев
                                                                 
                                                                     
                                                                 www.melody-bg.com 
image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 686424
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930