Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2009 15:30 - Семейство или кариера ? - част ІІ
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 7672 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 29.08.2009 11:38


  С известно закъснение продължавам започнатата тема в един предишен постинг.До каква степен гоненето на кариера пречи за създаването на нормално семейство?Пречат ли семейните задължения и отглеждането на деца за добра професионална реализация? Първоначалната ми идея беше да обърна внимание повече на безразборния и непредпазлив секс.На всеобщата тенденция , първата бременност да се измества към по-късна възраст.  От коментарите към предишния постинг, като че ли се оформиха  няколко въпроса:  1.Кой е по- , по- , най-? Мъжа или жената.  2.Семейството  3.Традициите Първо , ще напиша няколко реда за ролята на сплотеното семейство и наличието на двама родителя / разнополови / при отглеждането на децата.
image














Ще Ви разкажа една кратка история.
   Имах един приятел , чийто родители бяха разведени.Той живееше с майка си и втория си баща , към когото се обръщаше с “чичо еди кой си ...”.Майка му печелеше добре , така че нямаха материални затруднения.Тя нямаше деца от втория брак , и любовта и грижите й бяха насочени изцяло към него.  След години , той се ожени , сдоби се с две деца и около десетата година от брака си ми каза:  -     Мисля да се разведа!Ще ходя да работя в чужбина , за да изкарам повечко пари. -         Абе как така ще се развеждаш – казвам му – Имаш две деца!Помисли за тях! -         А , че какво им е на децата?Моите родители нали също бяха разведени , та много добре знам какво е.Все едно е дали родителите ти са женени или разведени.Докато са малки , на децата  трябва да се купуват скъпи играчки и модерни дрехи.А , когато пораснат , знаеш ли колко ще ме обичат като извадя “пачката”.Изобщо няма да се сещат , че сме били разведени с майка им.Важното е да им осигуря платено образование , да им купя жилище и т.н.Семейството ми пречи да се реализирам.Губя си времето да се занимавам с децата , да ги разхождам , да ги водя на училище , на лекар , да помогам на жена ми в къщната работа , да пазарувам , абе , изобщо пълно пропадане. Наистина се разведоха.Той замина за чужбина.Напълно му игубих дирите.Децата пораснаха с мама , баба и дядо.

image

















Не знам до каква степен вярваше в това , което ми каза моят приятел , но тогава ми направи голямо впечатление и ме накара да се замисля.Значи , личният пример и  семейството в което растат децата дават сериозен отпечатък върху техния мироглед.
А , иначе , ето така си представят децата щастливото семейство:

image
 







  






Тъй че , ако искаме да се създават здрави семейства с отговорни родители , трябва да даваме личен пример , да научим младите да взимат правилни решения.Като че ли правилната дума е ОТГОВОРНОСТ.
  Трябва да се чувстваме отговорни за бъдещите поколения.

image












В тази връзка –  често се “заяждам “ с възрастните пациенти , които лежат в нашата болница.Те непрекъснато мрънкат , че храната е малко или не е сготвена добре , че леглата са неудобни и стари , че тоалетните казанчета текат и т.н.Аз отговарям традиционно за българската действителност – НЯМА ПАРИ!И продължавам - за което ВИЕ сте виновни! Защото Вашите синове и дъщери управляват в момента България.  Само отбелязвам /без да го натрапвам /, че църквата от хилядолетия е въвела забрана върху разводите.Колкото и да  намираме кусури , трябва да признаем че нашата цивилизация съществува днес , в този си вид след като е преминала през определени исторически етапи в своето развитие и ние не можем просто ей така да ги заклеймяваме като отрицателни.Те са дали своя добър или лош отпечатък върху развитието на човечеството.


image
Louis_Le_Nain-_Happy_Family-_1642-_Louvre


Е , през последните сто години нещата се променят.Извоювали сме толкова свободи.Можем да правим каквото си поискаме.А , до какви последствия ще доведе това – да му мислят следващите поколения.


image















”След мен и потоп...”
– беше казал някой.

   

 
 Д-р Христо Динев    
www.melody-bg.com





Тагове:   брак,   кариера,   семейство,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stix - Мисля, че тук трябва да се намеси ...
27.08.2009 15:56
Мисля, че тук трябва да се намеси църквата(по някакъв нетрадиционен начин) и да разяснява ролята на семейството и отговорността на родителите...



цитирай
2. melodylasercenter - stix
27.08.2009 16:16
Не исках да наблягам на нормите въведени от църквата , но и аз смятам , че има нужда от нов или нетрадиционен подход на църквата към младите хора.
цитирай
3. анонимен - Примерът учи, но примерът не дали живеят заедно или разделено,
27.08.2009 18:32
а дали са щастливи/поне доволни/ двамата родители, а не прикрито, лицемерно, и поотделно нещастни родители. Децата вигани разбират неискреното и фалшиво. Понякога катгорично е по-добре да се разделят родителите, защото съвместното съществуване на враждебни един към друг родители, нанася много по-тежки поражения! Това е постоянна агония, която децата-свидетели възпроизвеждат. Не са изключени разводи и сред деца, чиито родители имат златни сватби, а самите те преминават през два - три брака.:)) Няма правила за живота, нито за любовта, нито за раздялата.
Колкото да църквата, тя не отрича напълно раздялата, дори допуска два брака. Въпросът е, че веднъж преминал през ада нараздялата никога здравомислещ човек/човечка:) не си помисля за повторен.
Бъдете щастлив и се радвайте на семейно щастие!

Има и благословени връзки!

Поздрави, melodylasercenter!

цитирай
4. bovari - Наистина примерът учи, но на какво?
27.08.2009 18:46
Децата са по-мъдри от нас. Останах малко изненадана, когато преди време моето дете в едно изречение изказа толкова търсена от мен истина, малка истина, от тези, които всеки ден са пред очите ти, но забързани пропускаме/или не искаме да признаем/.
Отстрани децата виждат и разберат, въпросът е дали намираме най-верния път, и момента да говорим с тях.
Цялата истина може да се каже в едно изречение. То не се търси, идва само.

Бъдете щастлив и се радвайте на семейно щастие!
Има и благословени връзки!
Поздрави, melodylasercenter!
:)
цитирай
5. stix - Децата на разведените родители ...
27.08.2009 19:00
Децата на разведените родители израстват по бързо...
Макар и материално задоволени, тъй като гузната съвест от родителските грешки се запълва с подаръци и пари... в детската душичка остава празното място за единия родител...

Ако можеха да надникнат там хората... никога нямаше да се развеждат, за да задоволят собствените си амбиции или тщеславие...


цитирай
6. melodylasercenter - Отговарям на всички до тук.
27.08.2009 20:17
Радвам се , че има хора които ги вълнуват подобни теми.Знам , че историята която Ви разказах не е закон и не може да се прилага за всеки отделен случай.Но , се съгласявам със "stix" , и искам да допълня , че младите хора не трябва да избързват и да взимат прибързано , толкова важно решение в живота си като това да създадат семейство и деца.
Няма да е лошо малко да се поухажват преди това :-)) ....
цитирай
7. анонимен - "кадър"
09.10.2009 23:43
Много интересна история си ни разказал,благодаря.Човек да се чуди какво да напише.Съгласна съм с едно от мненията,че по някога е по добре за детето родителите да се разделят защото лошата атмосфера в къщи причинява голями щети.
Децата са най невероятното нещо на този свят,те заслужават много,много обич и топлина.Децата не са само дрехи и храна,децата са отговорност.Сещам се за това което непрекъснато повтарям на моя син - да се научим да мислим няколко хода на пред,или в този случай да се върнем малко на зад :-)Човек трябва много добре да помисли преди да създаде семейство,деца.Трябва да има цялото търпение и любов на този свят и тогава нещата ще се получат.Тогава,когато този малък човек се е превърнал в пораснал човек и ти виждаш че усилията са имали смисъл,достатъчна е само една негова усмивка и сърцето ти се разтапя.Трябва по често да целуваме децата си и да им казваме че се гордеем с тях.Животът наистина е много кратък и само ТЕ го правят смислен.Завършвам с една любима мисъл,за жалост не помня кой е нейният автор:"Казват че децата са сбъднати мечти.Ако всеки има дете като моето няма нужда от други мечти"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 687184
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930