Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2010 22:35 - Остеопороза
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 6576 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 25.09.2012 00:33


Здравейте, приятели!
Поздравявам Ви с Възкресение Христово.

   Остеопорозата е заболяване, което повечето хора мислят, че засяга само най-възрастните хора и жените след менопауза.Това по принцип е така, но в моята практика съм срещал тежко изразена остеопороза при няколко мъже на възраст около 55-60 г., изявена с фрактура на гръбначни прешлени.Така че , никой не трябва да се чувствува застрахован.
Ето няколко линка по темата:
http://www.youtube.com/watch?v=rHyeZhcoZcQ
http://www.youtube.com/watch?v=JVtz7GtGR5U
http://www.youtube.com/watch?v=bnI1pubcKmk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=RNqFP_oiDHE&feature=related
Ето някои акценти , които са важни според мен:
1.Една жена на 60 год. или 10 години след настъпване на менопауза, задължително трябва да направи изследване за костна плътност.
2. Повишен риск от развитие на остеопороза има при хора боледуващи от ендокринни заболявания - болести на щ.жлеза(хипертиреоидизъм),болести на надбъбречните жлези и гонадите - хиперкортицизъм, хипогонадизъм, ревмотоиден артрит,бъбречна недостатъчност,някои вродени заболявания(няма да ги изреждам, тъй като са рядко срещани и освен това се изявяват още в ранна възраст).
3. Консултирайте се с вашия лекар за страничните ефекти , ако се налага продължително лечение с определени медикаменти(например: Глюкокортикостероиди-Преднизолон,Антикоагуланти-Хепарин и др.).
4. Обездвижване(при тежки заболявания и продължително лечение на легло).Недостатъчната физическа активност в периода на растеж, когато се натрупва костната маса , се счита за една от причините за "подмладяване" на това заболяване.
5. Намален внос на Калций и Вит.Д с храната.Това може да е свързано с определени заболявания на храносмилателната система, а също така и с неправилното прилагане на определени хранителни диети.Храненето основно със салати се отразява добре на фигурата, но не доставя на организма всички необходими вещества.В тази връзка, моето мнение е , че трябва да се яде разнообразна храна, а всеки да си направи сметка за количеството приемана храна и калориите, в зависимост от физическата си активност и вида на извършвания ежедневен труд.
   Счита се , че възрастният човек трябва да приема около 1000 мг/дн. Са+, а над 65г.възраст - 1500мг/дн.При старческата(сенилната) остеопороза е необходимо да се добави и вит Д , най вече през зимните месеци, когато възрастните хора си стоят в къщи и не са изложени ежедневно на слънчево огряване.
6. Някои проучвания доказаха че за развитието на остеопороза важно значение има прекомерното Тютюнопушене и злоупотреба с Кафе и алкохол.

     На кратко: За изграждането на нашите кости са необходими : Калций, вит Д, физическа активност, Тестостерон, Естрогени и т.н.Натрупването на костна маса става в млада възраст, в периода на растеж и се задържа до около 30г. възраст.След това започва постепенно да намалява, така че на практика при всички възрастни хора, да речем над 75 годишна възраст се установява остеопороза изразена в различна степен.Мъжете по правило натрупват по-голямо количество костна маса , поради тази причина съотношението жени /мъже за сенилната остеопороза е 2:1.За жените е определящ, така наречения “експозиционен период за естрогени” или това е периода от първата менструация до настъпването на менопаузата.    Разделяме заболяването на:     Генерализирана остеопороза – (засягаща всички кости), която от своя страна бива: Постменопаузална – тип І, развива се в периода 50-70г., засегнати са основно телата на гръбначните прешлени,свързана е с недоимък на естрогени и страдат основно жени; и Сенилна – тип ІІ, която се среща над 70 г. възраст,боледуват и двата пола, засегнати са всички кости, наблюдават се фрактури на бедрената шийка, лъчевата и раменната кост, и е свързана с процеса на остаряване и недоимък на Калций , вит Д и недостатъчна физическа активност.     Локализирана остеопороза това е остеопороза в близост със ставите засегнати от ревматоиден артрит(синдром на Зудек), след травми и провеждано оперативно лечение.      Диагностика:
1.Клинична картина: в началото има периодични, нехарактерни и не много силни болки по гърба, двустранно най-често на ниво ХІ и ХІІ гръдни прешлени.Това е горе-долу на една линия с анатомичното място на бъбреците и поради тази причина пациентите в началото отдават болките на някакви бъбречни заболявания, насочват се за консултация към нефролози и уролози и ако по стечение на обстоятелствата имат съпътствуващо бъбречно заболяване, те започват лечение и много често поставянето на диагноза остеопороза на гръбначните прешлени се отлага с месеци и години.
   Постепенно с развитие на заболяването се появяват фрактури - спонтанни(без видима причина) или след минимални(неадекватни по сила)травми.Гръбначните прешлени се сплескват, получава се закръгляне на гръбначния стълб с образуване на гърбица и смаляване на ръста.
2.Рентгенография : при нативна рентгенография на гръбначен стълб или други части от нашия скелет рентгенолозите могат да поставят диагноза остеопороза.Счита се обаче, че това става едва, когато костната плътност намалее с повече от 30%.Така че този метод не може да бъде използуван за ранна диагностика.
3.Лабораторни изследвания : урина - отделен Калций за 24 часа;кръв - Калций,Фосфор,СУЕ,Алкална фосфатаза,ТСХ,Тестостерон,Естрогени и т.н.
4.Измерване на костната плътност : Това е златният стандарт за ранна диагностика и проследяване на заболяването.
Определя се T-score : от - 1,0 до - 2,5 = остеопения
                                            под - 2,5 = остеопороза
..............


Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.


  Д-р Христо Динев
                                                                  
                                                                
www.melody-bg.com 
image





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Д-р Динев,
09.04.2010 20:06
бих се радвала да кажете с няколко думи каква е профилактиката на това заболяване? Достатъчна ли е умерената физическа активност примерно 3-5 пъти седмично (говорим за 20-40 год. жени) и приема на кисело мляко по кофичка на ден?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 685457
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031